OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Opi oppimaan

Kuvahaun tulos haulle opiskelu

                                               Näin tuetaan opintoja Jyväskylässä.

 

Vertaistukea ja tsemppausta – opintovalmennus Suvimäen Klubitalolla

 

Opinnot ovat Klubitalon jäsenelle tärkeä ponnahduslauta osallisuuteen. Monella kuntoutujalla on osaamista ja voimavaroja opiskeluun, mutta rohkaisu, tsemppaus sekä käytännön tuki ovat tarpeen. Jäsenten tukeminen opinnoissa on startannut tänä syksynä Suvimäellä entistä tiiviimmin. Kesän kynnyksellä kävimme hakemassa vauhtia opintojen tukemiseen Helsingin ja Itä-Helsingin Klubitaloilta. Kiitokset opintovalmentajat Vilma ja Erkki sekä Helsingin ja Itä-Helsingin Klubitalojen väki!  Elokuussa Helsingin Klubitalon jäsen Mixu kävi vielä tsemppaamassa meitä ja kertomassa, miten opiskelijaryhmä toimii Helsingin Klubitalolla ja mitkä ovat hyviä käytäntöjä siellä. Meitä olikin Työ-ja opintoyksikössä koolla iso porukka ja saimme paljon hyviä ideoita opintovalmennukseen liittyen. Suurkiitos Mixulle inspiroivasta päivästä!

 

Mitä opintovalmennus sitten on Suvimäellä ja miten siitä tehdään meidän näköinen juttu? Opintovalmennus on meillä maanantaisin, jolloin ohjaaja ei ole mukana Työ- ja opintoyksikön normiarjessa, vaan opintovalmennuksen kuvioissa.  Suvimäellä opintovalmennus tarkoittaa opiskelijoiden vertaistukiryhmää, yksilökeskusteluja sekä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.  Opiskelijoiden vertaistukiryhmä kokoontuu talolla maanantaisin klo 15-16. Ryhmässä voi keskustella luottamuksellisesti opinnoista, – rennossa ja kannustavassa hengessä! Jokaisella tapaamiskerralla on kuulumiskierros sekä keskustelu tietystä teemasta. Aihe valitaan yhdessä edellisellä tapaamiskerralla. Tämän syksyn aiheita ovat olleet mm. aikataulutus, miten tutustua uusiin ihmisiin, jännittäminen, opiskelutekniikat. Erityisen iloinen olen siitä, että opiskelijat ovat alustaneet aiheita tapaamisen alussa. Ryhmä tarjoaa opiskelijalle tiedollisen puolen lisäksi myös tärkeää vertaistukea. Eräs jäsen sanoikin ”… on niin hyvä, kun nyt huomaa, että muillakin on ihan samoja juttuja”.  Viikoittainen opiskelijaryhmä pyörii nyt jo melko omalla painollaan.

 

Vertaistuen lisäksi opiskelevalla jäsenellä on mahdollisuus keskustella myös kahden kesken opinnoista. Ohjaaja tapaa opiskelijoita Klubitalolla, mutta keskustelut ovat mahdollisia vaikkapa kirjaston kahvilassa , jos opiskelija kokee sen helpommaksi.  Joskus kotona voi olla hankala keskittyä kouluhommiin, ja Klubitalolle voikin tulla tekemään omia opiskelutehtäviä. Mahis-huonetta voi varata opiskelua varten, ja talolla on tietokone opiskelijoiden käyttöön.  Opintojen tukeminen ei onnistu ilman yhteistyötä. Oppilaitosyhteisyöhön tuleekin panostaa entistä tiiviimmin ja pitkäjänteisemmin. Tarkoituksena on tavoittaa mahdollisimman monta tukea tarvitsevaa opiskelijaa varhaisessa vaiheessa.

 

Opintovalmennuksen startattua Suvimäellä myös minulla on ollut perhosia vatsassa. Tavoitammeko opiskelevia jäseniä? Miten oppilaitosyhteistyö käynnistyy? Saako opiskelijaryhmä kävijöitä? Nyt muutama kuukausi aloituksen jälkeen on kuitenkin tunne, että tämä toimii; opintovalmennukselle on tarvetta – yhdessä onnistumme.

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: