OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Kokemukseni ammatillisesta kuntoutuksesta

Olen suorittanut Verven ammatillisen kuntoutusselvityksen ja ammatillisen kuntoutuskurssin kuluneen vuoden aikana. Ohessa kokemuksiani aiheesta kiinnostuneille.

Ammatillinen kuntoutusselvitys

Vervessä toimii moniammatillinen työryhmä. Psykologi antoi erilaisia testejä etenkin työelämään liittyen ja kartoitti henkistä vointia. Lääkärin kanssa mietittiin fyysisiä rajoitteita työntekoon liittyen. Sosiaalityöntekijä auttoi toimeentulon kanssa kurssin ajan ja sen jälkeen. Omaohjaaja auttoi työnhaussa ja selvittämään mahdollisia työpaikkoja, sekä kiinnostuksen kohteita.

Kuntoutusselvitys oli lyhyt. Aluksi oli pari-kolme päivää, joiden aikana tehtiin psykologiset testit ja muita ammatillista kiinnostusta koskevia tehtäviä. Tämän jälkeen testejä käytiin läpi vähän yli viikon kestäneessä jatkovaiheessa, missä kartoitettiin itseään kiinnostavia ammatteja ja mahdollisia polkuja niille. Kurssipäivän pituus oli kuusi tuntia. Tämä usein tuntui todella puuduttavalta, koska välillä tuntui, ettei ole tekemistä ollenkaan. Kuusi tuntia on kuitenkin Kelan vaatimus kurssipäivien pituudelle. Verve tarjoaa lounaan jokaisella päivällä kun käy kurssilla.

Itse olin ainoa kuntoutusselvitysryhmästä, joka jatkoi ammatilliselle kuntoutuskurssille.

 

Ammatillinen kuntoutuskurssi

Ammatillinen kuntoutusselvitys ei ole vaatimus päästä kuntoutuskurssille, mikä teki siitä alusta mielestäni tylsää. Tällä kurssilla tehtiin samat testit alussa, mitkä tein jo kuntoutusselvityksessä. Minulla ei ollut oikein tekemistä, kun odotin muita, jotka tekivät kyseisiä testejä.

Alussa noin neljän viikon jaksolla Vervessä kartoitettiin omia kiinnostuksen kohteita ja aloitettiin hyvin pian etsimään työharjoittelupaikkaa alalta, jolle löytyy kiinnostusta. Tämän neljän viikon aikana järjestettiin myös luentoja erilaisista hyvinvointiin liittyvistä aiheista, kuten ravitsemus, liikunta ja lepo. Paikalla kävi liikunnanohjaajia, joiden kanssa mietittiin miten kuntoa voisi parantaa ja joilta sai mahdollisesti jonkinlaisen liikuntasuunnitelman.

Noin neljän viikon jälkeen alkoi työharjoittelu, joka kesti 7-8 viikkoa. Oman harjoittelun suoritin Kontulan ja Vesalan nuorisotaloilla erilaisia nuoriso-ohjaajan töitä harjoitellen. Työpäivän pituus oli minimissään 5 tuntia.

Ensimmäisen työharjoittelun jälkeen oli taas jakso Vervessä. Tällä jaksolla kerrottiin kokemuksia ensimmäisestä harjoittelusta ja mietittiin soveltuuko kyseinen ala itselle. Samalla aloitimme etsimään seuraavaa työharjoittelupaikkaa hyvin nopeasti. Tälläkin jaksolla oli samankaltaisia luentoja kuin aikaisemmin.

Toisen työharjoittelun suoritin Meri-Rastilan nuorisotalolla samankaltaisissa töissä kuin aikaisemman jakson. Toisella jaksolla saa ja ehkä kannattaakin hakea erilaiseen paikkaan, missä oli ensimmäisellä jaksolla. Jälkeenpäin ajateltuna olisin valinnut eri työharjoittelupaikan ensimmäiselle jaksolle, koska nuorisotalot ovat todella hiljaisia siihen aikaan vuodesta, mihin harjoittelu sijoittui.

Toisen työharjoittelujakson jälkeen oli vielä viikko Vervessä, missä käytiin läpi työharjoittelut, sekä tehtiin jatkosuunnitelmia. Kurssini ei ole varsinaisesti päättynyt vielä, vaikka Verven kanssa ei ole enää toimintaa lukuun ottamatta muutamia tapaamiskertoja, jotka sijoittuvat useiden kuukausien ajalle.

Ryhmä oli aivan loistava. Ryhmässä oli 10 henkilöä, jotka jakautuivat kahdelle omaohjaajalle. Ryhmä oli tarkoitettu 18-64 vuotiaille. Minä 27-vuotiaana olin tämän ryhmän nuorin ja vanhin ryhmässä oli reilusti päälle 50. Kaikki tulivat ryhmässä toistensa kanssa toimeen ja huumoria riitti. Ryhmän ansiosta paikalle tuli mielellään ja jaksoi käydä kurssin loppuun hyvin. Ohjaajatkin olivat mukavia ja tuntuivat osaavan työnsä hyvin.

Ammatillinen kuntoutus voisi olla hyvä polku ihmiselle, joka on valmis palaamaan työelämään.

Kristian

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tietoja

This entry was posted on 11 marraskuun, 2016 by in ammatillinen kuntoutus, Ammatinvalinta, Kurssit ja avoimet opinnot, Työelämäpolkuja and tagged .
%d bloggaajaa tykkää tästä: