OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Opintoklubi sai uuden ilmeen opettaen uutta

Meillä on tapana todeta ”onni onnettomuudessa”. Kuluvan vuoden helmikuussa onnettomuuteni oli joutua lähtemään kotoa vanhemmilleni useammaksi viikoksi. Onneni tuon onnettomuuden keskellä oli klubitalon mahdollisuus tukea minua jopa etänä antamalla minulle tehtäväksi kehittää tätä blogia palvelemaan meitä kaikkia paremmin. Käytännössä loin nykyisen ulkoasun ja sisällysluettelon. Samalla tulin oppineeksi uuden taidon ymmärtää blogin tekoa ja ylläpitoa sekä kiinnittämään tarkemmin huomiota tekijänoikeuksiin.

Vaikka yhteiskunnassamme puhutaan paljon blogien pitämisestä, en ollut koskaan kuullut yhdenkään blogin alustasta tai niiden nimistä. Kun sain ehdotuksen klubitalolta etätyönä tehdä Opintoklubistamme paremman, olin innoissani vaikka samalla hieman hämmentynyt. Sain nettiosoitteen wordpress.com, käyttäjätunnuksen ja salasanan sekä pari ohjeistusta: minulla on täysin vapaat kädet olla luova ja tehdä niin kuin parhaaksi näen kunhan en koske blogitekstien sisältöihin. Sinällään ihan loogista, koska kirjoittajalla on tekijänoikeudet kirjoittamiinsa teksteihin.

Blogin tekoa kuva 1kuva 1: Opintoklubin uusi ilme eli artikkelit ristikkona, tumma tausta ja omena

Teeman valinta

Ensimmäiset kolme työpäivää kuluivat ihmettelyyn ja kolmantena päivänä huomasin ymmärtäväni wordpressiä paremmin. Jotta pystyin jotain rakentamaan, minun oli löydettävä  tarkoitustamme parhaiten palveleva teema. Teemoista pääsin jyvälle, kun halusin muuttaa Opintoblogin taustakuvan nykyiseen eleganttiseen ilmentymään mustista kivistä. Teeman valinta on kaiken lähtökohta, koska sillä vaikutetaan siihen kuinka blogitekstimme näkyvät: ovatko tekstit nykyisessä muodossaan ruudukkona tai ovatko alekkain juoksemassa tai ovatko ne sillä tavalla näkösällä, että ”etusivulla” on uusin blogipäivitys ja sisemmillä sivuilla on muut tekstit luettavissa. Viimeiseksi mainittu oli aikaisemmin blogimme teemaratkaisu ja se koettiin huonosti toimivaksi ratkaisuksi.

Blogin tekoa kuva 2kuva 2: Näkymä erilaisista teemoista

Opintovalmentajan rohkaisusta tulin valinneeksi nykyisen teema, taustakuvan sekä profiilikuvan omenasta. Löydettyäni taustakuvan mustista kivistä­­­­ sekä profiilikuvan omenasta, aloin käyttämään lukuisia tunteja kaikkien muiden kuvien etsimiseen. Kaikkia näitä kuvia etsiessäni havaitsin parhaimmaksi työkaluksi kuvapankin Pixabay.com. Sieltä olin jo löytänyt englanninkielisin hakusanoin profiilikuvamme omenasta. Palvelu ilmeisesti toimii myös suomenkielisin hakusanoin, mutta minulle oli luontevinta käyttää englantia englannin kielisellä sivustolla. Havaittuani Pixabayn kattavan hyödyllisyyden, poimin sieltä artikkeleihimme kuvat sekä wordpressimme kuvapankkiin läjän mahdollisesti hyödyllisiä kuvia.

Sisällysluettelon luominen

Viimeinen mieleenpainunut isompi rupeama oli uuden sisällysluettelon luominen. Olemassa ollut sisällysluettelo oli visuaalisesti ruma, kun ”sisällysluettelo”-otsikon alla vain oli kirjoitettuja artikkeleita listattuna sekavassa järjestyksessä. Lisäksi listasta puuttui huomattava määrä kirjoitetuista jutuista. Positiivinen puoli listassa oli, että artikkeleiden otsikot olivat linkkejä varsinaiseen kirjoitukseen ja tuon ominaisuuden päätin kopioida myös uuteen sisällysluetteloon.

Blogin tekoa kuva 3kuva 3: Näkymä sisällysluettelon tekemisessä

Kuvassa näkyy kolme alaotsikkoa: ”ammatinvalinta”, ”blogit” ja ”elämäntaito”. Nämä kolme ja kaikki muut väliotsikot olivat lähtötilanteessa olleita tageja, joista päätin tehdä otsikoita jaottelun helpottamiseksi. Tämä valinta tosin toi tullessaan sen, että sama artikkeli saattaa esiintyä useamman väliotsikon alla. Tässä kuvassa näkee myös hyvin vasemmassa reunassa tummemman sinisellä ”päivitä”-painikkeen, joka siis on se mitä painetaan vain siinä tapauksessa kun työ on valmis julkaistavaksi. Tämän tajuaminen vei minulta muutaman päivän, mutta onneksi se tuli opittua aikaisessa vaiheessa.

Teknisesti sisällysluettelon luominen oli raakaa ja pitkästyttävää työtä. Jokainen rivi piti erikseen kirjoittaa samalla tavalla kuin word-ohjelmassa. Kun olin kirjoittanut kaikki otsakkeet ja lisännyt julkaisupäivämäärän sulkujen sisälle artikkelin otsikon perään, tein linkit artikkeleiden otsikoista. Onneksi en ennättänyt montaa linkitystä tehdä, kun tajusin linkitysten osoitteiden tarpeen olla siinä muodossa kuin vieraileva lukija ne pääseen näkemään. Olisi aika epämukavaa jos linkin kautta ulkopuolinen pääsisi muokkaamaan meidän blogia. Tässä kohtaa viimeistään opin incognito-ikkunan hyödyllisyyden, kun minun piti päästä samalle sivustolle sekä vierailevana käyttäjänä että moderaattorina samalta tietokoneelta käsin.

Lopputulos

Jokunen päivä päälle kaksi viikkoa ja sain Opintoklubi-blogin mielestäni valmiiksi. Tämän työn keskellä sain ensimmäistä kertaa ymmärrystä, miksi ohjelmoijien työ on niin kokonaisvaltaista, kun sain oppia sen työn luovan puolen. Itselläni viikkotyötunnit huitelivat jossain 50-75 tunnissa, josta osa oli yksinkertaista kirjoittamista tai kuvien etsintää ja toisaalta piti osata olla luova ja saada toteutettua tarve kauniin yksinkertaisesti. Suurin palkinto tehdystä työstä oli kuulla klubitalon vastaanotosta ablodien ja kehujen muodossa ja siitä syntynyt onnistuneen onnellisuuden tunne. Näin päästin esikoislapseni maailmalle käyttöön. Tästä eteenpäin toivon, että bloggaajat sivustollamme jaksavat liittää kuvan tekstiinsä ja lisätä artikkelinsa sisällysluetteloon samalla tyylillä kuin minä sen pohjan olen luonut.

One comment on “Opintoklubi sai uuden ilmeen opettaen uutta

  1. Päivitysilmoitus: Sanna Marjatta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tietoja

This entry was posted on 4 toukokuun, 2016 by in Blogit, Oppiminen.
%d bloggers like this: