OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Päivi Rissasen väitöstilaisuus 13.11.2015

Päivi Rissasen väitöstilaisuus perjantaina 13.11.2015 Helsingin yliopistolla. Otsikolla: ”Toivoton tapaus – Skitsofreniasta kuntoutuminen”.
image

Osallistuimme kokemusasiantuntijuus ryhmämme kanssa Päivi Rissasen väitöstilaisuuten Helsingin yliopistolla. Klubitalolaisetkin osallistuivat.

Hän oli itse valinnut päivän koska se symboloi hänen tuskaansa kirjoittamisen suhteen aina väitöskirjaan asti. Päivi esitti todella letkeästi ja sujuvasti tekstiään ja hänestä ei huomannut pienintäkään hermostuneisuuden merkkiä.
image

Päivi laittoi omat ajatukseni paperille, hulluuden ja terveyden raja joka muuttuu sillä sekunnilla kun astuu sairaalan ovesta sisälle. ”Uhrin” kuvaa Päivistä ei saanut sillä hän oli selviytynyt kaikista pitkistä sairaalajaksoista ja pystyi kirjoittamaan ja kertomaan niistä neutraalisti omin sanoin ja sijoittamaan kokonaisuuden laajempaan kontekstiin yhteiskunnallisia teorioita käyttämällä.

Kaikki mitä Päivi sanoi kolahti minuun sillä tämä oli minun ensimmäinen väitöstilaisuuteni koskaan ja seurasin korva tarkkana jokaista sanaa. Päivi käytti siis autoetnografista lähestymistapaa joka tarkoitaa sitä että hän mittasi omia kokemuksiaan yhteiskunnalisten teorioiden valossa. Siitä syntyi mielekäs kokonaisuus joka nosti kokemusasiantuntijuuden uudelle tasolle tieteellisessä kirjoittamisessa ja antoi omille kokemuksille uutta tilaa tieteellisen tekstin pohjalla. Aina ei tarvitse havainnoida ylhäältä päin, ikään kuin tutkijan roolisssa, vaan omista kokemuksista voi tulla teorian pohja ja totuus tieteessä.

Tämä tilaisuus oli uranuurtava meille kaikille psyykkisistä ongelmista kärsiville, diagnoosin saaneille, sillä se osoitti että voit kirjoittaa itsesi ”vapaaksi”, tieteellinen kirjoittaminen voi todella kuntouttaa jokaisen. Se että saa laittaa ajatuksensa sairaudestaan ja kärsimyksestään yhteiskunnalliseen kontekstiin, aikaan ja paikkaan, helpottaa ja parantaa meitä kaikkia. Jokaisella meistä on oikeus laittaa ajatuksensa paperille ja hyväksyttää tekstinsä tieteessä, jokainen havainto ja kokemus on yhtä arvokas tieteellisesti tarkastellen, tämä oli minusta Päivin keskeinen sanoma.

Tämä omakohtainen tarina, josta tuli väitöskirja, on osoitus siitä miten arvokasta on havainnoida ja pohdiskella. Tulipa siitä sitten väitöskirja tai pelkkä blogiteksti, sillä ei ole merkitystä. Kunhan se on laittanut aivot käyntiin.

Jos et ole vielä tutustunut Päivi Rissasen tarinaan niin suosittelen että luet hänestä kirjoitetut artikkelit, löytyvät kaikki netistä. Päivistä on tullut meille esikuva, hän on osoittanut ettei mikään ole mahdotonta tieteessäkään ja hänestä on tullut uranuurtaja.

Rissasen tutkimuksen voi ladata maksuttomasti vaikkapa täältä Kuntoutussäätiön kautta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: