OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Opiskelun alkutunnelmia

Aloitin elokuun lopussa opinnot Helsingin yliopistossa pääaineenani historia. Sisään ei ollut helppo päästä, sillä vain 39 hakijaa hyväksyttiin opiskelemaan ainetta. Olin kuitenkin ollut sitkeä ja kärsivällinen hakiessani useampana vuonna samaan hakukohteeseen. Onnistuminen vaati suurta luku-urakkaa ja laajan tietomäärän omaksumista sekä kykyä osata tiivistää oppimaansa valintakokeessa.

Koetilanne oli sekin haastava ja jännittävä. 4 tunnin valintakoe vaatii hyvää keskittymiskykyä ja rauhallisuutta. Viime keväänä poistuessani valintakoetilaisuudesta tiesin tehneeni kaikkeni ja, että mahdollisuuteni päästä sisään vaikuttivat hyviltä. Olin sen tähden hyvillä mielin, kun odottelin valintojen tuloksia alkukesän. Sitten sain sähköpostiini tiedon, että valinnat on tehty, ja tuloksen voi nähdä nettisivulta. Jännitys kasvoi sietämättömäksi. Selasin listan alkupäätä kuumeisesti etsien hakunumeroani. Kun löysin sen, tiesin että se saattaisi riittää läpimenoon. Asia varmistui vasta kun menin henkilökohtaisiin tietoihini, joissa luki:  sinut on hyväksytty opiskelemaan humanistiseen tiedekuntaan historiaa. Silloin tuntui mahtavalta ja helpotus oli sanoinkuvaamaton. Sitten ilmoitin asiasta äidilleni, ja hän oli todella iloinen ja innostunut puolestani. Kesän jatkoa pystyikin sitten viettämään iloisissa tunnelmissa tulevaa syksyä odotellen.

Opinnot alkoivat orientaatio-viikolla 24.8.15. Minua jännitti mennä uusien ihmisten täyttämään luokkahuoneeseen, jossa alkoi tuutoreiden pitämä tervetulotilaisuus. Pian meidät fuksit jaettiin kahden tuutorin vetämiin pienryhmiin, joissa oli tarkoitus tutustua uuteen opinahjoon ja kampukseen. Jokainen esitteli lyhyesti itsensä. Minä olin 33-vuotiaana selvästi vanhempi kuin  ryhmäni muut fuksit. Olen kuitenkin aiemmin opiskellut jo yliopistossa, silloin aineeni oli matematiikka, joten yliopisto ei ollut minulle täysin vieras paikka. Silloin opinnot jäivät katkerasti kesken yhden täysipainoisen vuoden ja toisen heikomman vuoden jälkeen. Nyt olin tyytyväinen itseeni siitä, että olin taas päässyt opiskelemaan haluamaani ainetta tällä kertaa historiaa.

Seuraavaksi menimme yhdessä syömään tuutorryhmässä. Iltapäivällä kiersimme eri puolilla keskustakampusta. Uutta asiaa oli paljon, eikä sitä voinut kaikkea omaksua heti. Olen joutunut kohtaamaan minulle vaikeita sosiaalisia tilanteita orientaatio-viikolta alkaen. Monille opinnot saattavat kariutua juuri sosiaalisen jännittämisen vuoksi. Se on sääli. Sosiaalisissa tilanteissa on minulla paljon opettelua ja välillä tulee turhautunut olo, mutta olen kuitenkin viihtynyt opintojen alussa. Luennot ovat olleet mielenkiintoisia. Opiskeluun tulee aika nopeasti rutiini, kunhan osaa aikatauluttaa kotiläksyt ja essee-tehtävät hyvin. Kiire ei sovi oppimiseen ollenkaan. Kannattaa mieluummin neuvotella lisäaikaa tehtävän palauttamiseen. Muistettavien tehtävien paljous aiheuttaa jonkin verran stressiä, mutta se ei ole ylivoimaista. Kun pääsee opintoihin kunnolla sisälle, kaikki asiat helpottuvat.

One comment on “Opiskelun alkutunnelmia

  1. Päivitysilmoitus: Ensimmäisen yliopistovuoden tunnelmia | OPINTOKLUBI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tietoja

This entry was posted on 30 lokakuun, 2015 by in Opiskelijan näkökulma and tagged , , , .
%d bloggers like this: