OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Klubitalolta kipinä Aikuisten perusopetukseen – ja töihin

Pian 47-vuotias nainen, joka sai jäsenyytensä 13.12.2011, taustalla on suoritettu peruskoulu ja nuorena tehtyjä hoitoapulaisen töitä työkokemuksena. Sairastumisen myötä työnteko jäi ainakin 12 vuodeksi, jonka aikana hän välillä oli asunnottomanakin. Näin hän kertoo tarinastaan:

”Asuin palvelutalossa, jossa oma ohjaaja rupesi kyselemään, että haluaisinko minä mennä töihin. Koska olin tehnyt aika paljon käsitöitä, soitti ohjaaja Niemikotisäätiön ompelimoon ja kysyi, pääsisinkö sinne töihin. Olin ompelimossa 2,5 vuotta kuntouttavassa työssä ja samalla kävin myös klubitalolla viikoittain. Eräs kerta klubitalolla minulta kysyttiin, kiinnostaisiko siirtymätyö. Silloin ompelimo jäi menneisyyteen.

Olin hirvittävän utelias; tiesin, että sain kuunnella omia voimavarojani siirtymätyöpaikassa. Tiesin, että jos en jaksa, minun ei ole pakko. Aloitin ensimmäisen siirtymätyöni seurakuntayhtymässä. Työ osoittautui sellaiseksi, että pärjäsin. En myöhästynyt koskaan, vaikka työt alkoivat aamulla kahdeksalta. Henkilökunta oli hyvää, kohteliaita ja ystävällisiä, jolloin oli helppo tulla tekemään töitä. Tuntui, että sulauduin ilmapiiriin. Tein kolme tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa töitä. Oli kova juttu huomata, että sain luottamusta, kun esimerkiksi noudatin työaikoja. Esimerkiksi tällä viikolla emäntä on lomalla, joten laitamme siivoojan kanssa kahdestaan tarjoilut. Oli valtavan ihanaa, kun siivooja sanoi, että ”susta on niin valtavasti apua”. Se tuntui ihanalle!

Klubitalon siirtymätyöt ovat unelmaduuneja aikataulultaan ja työpäivän pituuden puolesta. Nyt teen töitä 4 tuntia päivässä. Myös vasta-alkajana jaksaa ja pääsee kiinni työntekoon lyhyellä työpäivällä. Kun on klubitalon siirtymätyöläinen, niin työpaikallakin se otetaan huomioon eli omien kykyjen mukaan saa edistyä työtehtävissä.

Minulla on halu nähdä ihmisiä ja luoda toivoa ihmisille. Olen menestynyt töissä niin hyvin, että olen ruvennut kuvittelemaan, että minulla on kauheasti osaamista ja intoa. Minulla on myös hirveästi ystäviä, jotka ovat lähteneet opiskelemaan tai valmistuneet lähihoitajaksi. Minulle oli myös ihana kohdata potilaita silloin, kun olin siellä töissä. Olen nyt kouluttanut itseäni Olka-projektissa vapaaehtoistyöntekijäksi, seuralaiseksi, sairaalaympäristössä. Siksi juttelin opintovalmentajalle halustani opiskella lähihoitajaksi.

Jutellessamme opintovalmentajan kanssa, kävi ilmi, että opinnot nykyään vaativat monipuolisia tietoteknisiä taitoja, joten päätin ensin opiskella tietokoneen käyttöä. Hain siis aikuisten perusopetukseen, jossa voin pitkän tauon jälkeen myös kerrata peruskoulun asioita ja totutella opiskeluun. Nyt on kuitenkin herännyt ajatus, että voisin vielä vuoden odottaa, että pääsisin enemmän yhteiskuntaan mukaan. Rauhallisesti etenisin ja tekisin vielä vuoden töitä. Kun siirtymätyöt loppuvat, haen tuetun työn työvalmentajan kanssa uusia osa-aikaisia töitä syksyksi. Jos en niitä saa ja pääsen kouluun, niin sitten alan syksyllä opiskelemaan.

Haluan rohkaista ihmisiä siirtymätyömahdollisuuteen, jos vähänkin tuntuu siltä, että on kuntoutunut, voimat ovat palautuneet ja on liikaa vapaa-aikaa. Silloin siirtymätyö on tosi upea tapa kanavoida omaa ajankäyttöä. Siitä on hyötyä puolin ja toisin.”

2 comments on “Klubitalolta kipinä Aikuisten perusopetukseen – ja töihin

  1. Cecilia ja Heikki P.
    23 huhtikuun, 2014

    Kiitos! Hieno tarina, kiitos, että jaoit sen kanssamme! Kevätterveisin Hallinnosta Cecilia ja Heikki P.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: