OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Eri koulutusvaihtoehdot tiiviisti

Yhteishaut lähestyvät – täältä vuodelle 2016 päivitetty tiivis esittely eri vaihtoehdoista lisäoppimiselle.

1. Eri kurssit ja valmennukset, lisä- ja täydennyskoulutukset, pääsyedellytykset riippuvat kurssista.

Nämä eivät pääsääntöisesti johda tutkintoon, pituus ja intensiivisyys vaihtelee ja parantavat taitoja ja valmiuksia.

 • Studia Generalia -luennot ovat HY:n kaikille avoimia ja ilmaisia yliopistoluentoja (kts tuetun opiskelun ilmoitustaulu)
 •  Muutoksen avain, MTKL:n ammatillisen kuntoutuksen kurssi, suunnitteilla myös Helsingin klubitalolla tarjottavaksi keväällä 2016. Niille, jotka tauon jälkeen pohtivat työelämään paluuta.
 • Ammatillisen kuntoutuksen kurssit: Esimerkiksi Kuntoutussäätiöllä ASKEL-kurssi nuorille, aikuisille oma ja Kiipulan Vantaan ja Espoon yksiköiden kuntoutuskurssi. Näihin tarvitaan yleensä B-lausunto ja Kelan kuntoutushakemus mutta tarkistathan palvelun tarjoajalta kuinka hakea.

2. Peruskoulu on yleisin edellytys jatkokoulutukselle. Jos se on sinulta jäänyt kesken, voit suorittaa sen myös aikuisena loppuun esim. aikuislukiossa (alla). 10-luokat ovat oivia paikkoja korottaa numeroita.

3. VALMAt eri valmentavat koulutukset tarjotaan esim  nuorille, aikuisille, kuntoutujille tai maahanmuuttajille, kestävät yleensä vuoden. Tavoitteena on yleensä kuntoutuminen, oman suunnan löytäminen ja arki-, työelämä- tai opiskelutaitojen oppiminen. Eivät pääsääntöisesti edellytä peruskoulun päättötodistusta. Syksyllä 2016 alkaviin koulutuksiin yhteishaku opintopolku.fi kautta 24.5-26.7.2016

 • Helsingin Diakonia opisto (HDO), Keskuspuisto
 • Hyvä vaihtoehto sinulle, jolla on suunta mietinnässä tai joka haluat parantaa opiskelu- tai työelämävalmiuksiasi. Opetusta on yleensä 30h/vko ja tavoitteena on löytää opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikka.

4. Rekry- ja muut työvoimapoliittiset koulutuksetsinun täytyy olla työttömänä työnhakijana voidaksesi hakea koulutukseen. Rekrykoulutus tehdään yhteistyössä työnantajatahon kanssa, jolloin koulutuksen läpäisseet myös työllistyvät työnantajalle koulutuksen päätyttyä. Järjestetään aloille, joilla on työvoimapula tai erityisosaamista vaativia työpaikkoja (esim usein ratikkakuljettajat). Rekrykoulutukset löytyvät te-palveluiden sivuilta ja usein myös Metro-lehden ilmoituksista. Muut työvoimapoliiittiset koulutukset voivat auttaa työnhakutaitojen tai ammattitaidon syväntämisessä, lisäämisessä tai päivittämisessätai tähdätä uuden ammatin oppimiseen.

5. 2. Asteen koulutukset. Jos suoritat 3-vuotisen perus-/ylioppilastutkinnon, olet pätevä jatko-opiskeluun 3. asteella (kohta 6). Ammatillisen koulutuksen ja lukion yhteishaku on 24.2-14.3.2014. Voit hakea niihin täällä

 • ammattioppilaitokset (www.ammattikoulut.fi, Helsingissä mm. Stadin ammattiopisto ja HDO) ja erityisammattioppilaitokset (Helsingissä toimivat Keskuspuisto, Luovi ja Vantaalla Kiipula. Lisäksi Validia Järvenpäässä). Aikuisille suunnattua opiskelua etenkin Stadilla, Edupolilla ja Amiedulla.
 • Lukiot ja aikuislukiot (Helsingin, Töölön ja Eiran aikuislukiot)
 • Oppisopimus – tosin oppisopimuksella voi opiskella perustutkinnon, ammattitutkinnon tai täydentää ammatillista osaamistaan. Tuetussakin oppisopimuksesassa on 25h vähimmäistuntimäärä viikossa.

6. 3. asteen koulutukset edellyttävät 2. asteen vähintään 3-vuotista tutkintoa. Haku sisältää yleensä pääsykokeen. Katso lisää opintopolku.fi -sivustolta.

 • Ammattikorkeakouluissa (AMK) voi suorittaa pääsääntöisesti alemman korkeakoulututkinnon. Tarjolla on myös ylempiä korkeakoulututkintoja, jotka edellyttävät yleensä 3 vuoden alan työkokemusta. Alempi AMK-tutkinto pätevöittää myös yliopiston maisteriohjelman hakuun (joskin alaa vaihtava voi joutua täydentämään pääaineopintojaan myös perus- ja aineopinnoilla). Ammattikorkeakouluihin haetaan yhteishaussa mutta tarkistathan haluamasi koulutuksen kotisivuilta, kuuluuko hakuun myös ennakkotehtäviä, haastatteluja tai kirjallisuuteen tutustuminen pääsykokeisiin mentäessä. Tarkista myös missä ja milloin pääsykoe on. Pääkaupunkiseudulla toimivat Metropolia, Haaga-Helia, Diak, Humak, Laurea ja Arcada
 • Yliopistoon voi hakea opiskelemaan alempaa (kandidaatti), alempaa ja ylempää tai ylempää (maisteri) korkeakoulututkintoa. Tutkimukseen suuntaava maisteri voi hakea yliopistolle jatko-opintoihin (lisensiaatti, tohtori). Korkeakouluun haetaan yhteishaussa mutta tarkistathan haluamasi koulutuksen kotisivulta, kuuluuko hakuun myös ennakkotehtäviä tai pääsykoemateriaalia. Tarkista myös missä ja milloin pääsykoe on. Pääkaupunkiseudulla toimivat Helsingin yliopisto, Aalto yliopisto ja Hanken (ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu)

Lisää tietoa opinnoista linkeistä tai opintovalmentajalta Pulpetissa eli parillisen viikon tiistaina klo 13-13.45 työ-ja opintoyksikössä.

2 comments on “Eri koulutusvaihtoehdot tiiviisti

 1. Päivitysilmoitus: MOOC-kurssit – Kaikille yliopisto-opetusta etänä ja ilmaiseksi « Opintoklubi

 2. opintoklubi
  2 helmikuun, 2016

  Reblogged this on Opintoklubi and commented:

  Yhteishaut lähestyvästi, joten päivitetysti ja tiiviisti tässä eri koulutusvaihtoehtoja oppimishaluisille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: