OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Tuettu Opiskelu EU-mallin mukaan

Opintovalmentaja tapasi Optima:n (järjestää ruotsinkielellä mm. erityisammattikoulutusta) edustajia, jotka ovat soveltaneet EUSE:n (European Supported Employment) tuetun työllistymisen toimintamalleja opiskeluympäristössä. EUSE on siis toimintamallli, jota testataan 12 eri EU-maassa ja jossa Suomea edustaa Kiipula. Tuettua opiskelua ei ole vielä kovin paljon mallinnettu, joten oli antoisaa saada Optiman Maxi-opetuksen parissa työskenteleviltä konkreettisia työvälineitä mutta myös kuulla heidän kokemuksistaan. Tosin heidän kohderyhmänään ovat nuoret (pääosin amisikäiset), joiden elämänhallinta ja -suunta ovat hakusessa, joten kaikki toimintamallit eivät ole mielekkäitä aikuisten mielenterveyskuntoutujien parissa.

Lyhyesti tuetun opiskelun prosessi sisältää seuraavat 5 askelta (sovellettuna EUSEn prosessista):

1. Sopimus – Yhteisössämme usein kolmikantakeskustelun muodossa.

2. Työ-/opiskelijaprofiili – resurssien, toiveiden ja tavoitteiden kartoitus, voi sisältää myös esim. jaksamisen määrittelemistä kokeilun avulla.

3. Työn/opiskelupaikan hakua – sopivan opiskelumuodon valinta, mahdollisesti opintojen räätälöintiä, oppilaitoksiin tutustumista, koulutuskokeiluja.

4. Yhteistyösopimus työnantajan/ opiskeluntarjoajan kanssa –  tuen tarpeesta tiedottaminen ja sopiminen opiskelupaikan tukiverskoston kanssa, tukea myös opintojen tarjoajalle

5. Tuki työssä/opinnoissa ja niiden ulkopuolella – kokonaisvaltainen tuki tarpeen mukaan esim. motivointia, apua siihen, miten kuljetaan koululle, pukeutumiseen, asioiden hoitamiseen, lukusuunnitelman tekoon….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tietoja

This entry was posted on 28 lokakuun, 2013 by in Oppilaitokset, Tuettu opiskelu and tagged .
%d bloggers like this: