OPINTOKLUBI

Yhteisön blogi opiskelemisesta, oppimisesta ja tuetusta opiskelusta

Oppisopimusinfo

Kävimme yhdessä kuuntelemassa Helsingin oppisopimuskeskuksen järjestämää oppisopimusinfoa Opetusvirastolla (Kaikukatu 2C, 6. krs, juhlasali). Info oli melko kattava ja kesti noin tunnin. Käteen jäi tärkeänä muistaa seuraavat keskeiset asiat oppisopimuksesta:

 • Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on määräaikaisessa työsuhteessa, jolloin häntä koskee aivan normaalisti työntekijän oikeudet ja velvollisuudet. Palkat ja lomat jne määräytyvät TESin mukaan.
 • Oppisopimuksen avulla opiskelevan tulee ensin itse löytää työnantaja. Joitain avoimia paikkoja voi löytää täältä – muista hakea paikkoja kuin ”oikeaa” työpaikkaa!
 • Kun on löytänyt työnantajan, joka on kiinnostunut oppisopimuksella kouluttamaan itselleen hyvän työntekijän, kannattaa olla yhteydessä oppisopimuskeskukseen. Helsingissä Oppisopimuksia hallinoi Stadia, joka auttaa esimerkiksi kertomaan työnantajalle siitä, mitä häneltä odotetaan ja mitä tukia hän voi saada.
 • Oppisopimuksella opiskeltaessa noin 80% ajasta on työssäoppimista ja noin 20% oppilaitoksessa opiskelua. Opettaja ja oppilas tekevät yhdessä opintosuunnitelman. Mitä enemmän osaamista jo on, sen vähemmän lähipäiviä oppilaitoksessa.
 • Oppisopimuksella voi opiskella kaikkiin perustutkintoihin ja ammattitutkintoihin. Koulutusmuodossa opiskellaan vain ammattiaineita.
 • Osaaminen osoitetaan työnäytöillä tutkintotilaisuuksissa. Vain tietyillä oppilaitoksilla on oikeus arvioida työnäyttöjä ja oppisopimuskeskus järjestää oppilaitoksen ja tutkintotilaisuudet.
 • Opiskelijalle: Jos teoriapäiviltä ei saa palkkaa, saa opiskelija 15e tai 32e koulutusrahaa päivältä. Jos oppilaitos on asuinpaikan ulkopuolella korvataan matkat ja mikäli opiskelu vaatii yöpymistä saa 8e/pv majoituskorvausta (yleensä oppilaitoksessa on asuntola).
 • Työnantajalle maksetaan 50-300e/kk koulutuskorvausta opiskelijan kouluttamisesta. Työttömän työnhakijan palkkamiseen voi lisäksi hakea jopa 1000e/kk palkkatukea (ja kyllä, kuntoutusrahalla tai osa-aikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä oleva voi olla työtön työnhakija).
 • Oppisopimusopiskelun vähimmäistuntimäärä viikossa on 25, enimmäistuntimäärä määräytyy alan TES:n mukaan.
 • Valmistuttua kannattaa käydä koulutusrahasto.fi -sivustolla hakemassa 390e stipendi oppisopimusopiskelut päätökseen viennistä!

LISÄÄ TIETOA:

 • Täältä löydät ajantasaiset ajankohdat seuraaville oppisopimusinfoille. Oppisopimusneuvojat voivat kertoa mm. missä koulussa suoritat opintosi.
 • Osaan.fi kertoo ammatillisista näyttötutkinnoista ja osaamisen tunnistamisesta. Sivustolla on myös testi, jonka avulla voit arvioida osaamistasi.
 • hyvadiili.fi -sivustolta löydät kätevästi lisää tietoa oppisopimuksesta, jota voit käyttää myös myydessäsi ideaa työnantajalle!

2 comments on “Oppisopimusinfo

 1. Päivitysilmoitus: Oppimassa Näsinkulman klubitalolla 2.1.2014 « Opintoklubi

 2. Päivitysilmoitus: Eri koulutusvaihtoehdot tiiviisti « Opintoklubi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: